phpMyAdmin Nedir

phpMyAdmin nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır? MySQL kullanmak isteyenler için bu içerikte phpMyAdmin’i anlatıyor olacağız.

MySQL, yalnızca web sunucuları ve uygulamalar için değil aynı zamanda Minecraft sunucuları için de önemli bir şey. Çünkü veritabanı yönetim sistemi ile birlikte Minecraft sunucusundaki eklentiler, daha iyi performans gösterebilir. Örneğin AuthMe eklentisi, MySQL desteğine sahip bir yazılım. Kullanıcı verileri, AuthMe sayesinde veritabanına kayıt edilebiliyor. Ayrıca AuthMe, web sitesi ile Minecraft sunucusu arasında bir köprü görevi de gördüğü için MySQL, bu açıdan önemli bir şey.

Bir örnek vererek ilerleyelim. Bir Minecraft sunucunuz var ve hesaplar için güvenlik önlemi almak istiyorsunuz. Sunucuya girmeden önce web sitesi üzerinden kayıt özelliğini kullanarak bu kayıtların MySQL sistemine gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Ardından Minecraft sunucusuna giren oyuncu, web sitesinde kayıt olduğu şifre ile sunucuya giriş yapar. Bir diğer örnek kullanıcı, web sitesi üzerinden Minecraft sunucusu hesabındaki bilgilere erişebilir.

phpMyAdmin Nedir

MySQL, bu gibi pek çok avantaja sahip bir yazılım. Bu doğrultuda insanlar, MySQL’i en iyi şekilde yönetmek adına günümüzün en popüler uygulamalarından birisi olan phpMyAdmin’i tercih etmekte. Gelin sizler için bu yazılımdan bahsetmiş olalım.

phpMyAdmin Nedir?

phpMyAdmin, MySQL motoru için geliştirilmiş bir yazılım. Amacı, MySQL işlemleri yapmak ve kullanıcılara bir arayüz sunmak. MySQL motorunu sade bir biçimde kullanmak isteyenler konsol uygulamasından yararlanmalı. Bu da zaman ve çaba gerektirir. Daha kolay bir kullanım için phpMyAdmin web uygulaması karşımıza çıkıyor.

Bu yazılımın yaptığı şey oldukça basit. MySQL motorunu kullanarak veritabanlarını gösteriyor ve tabloları listeliyor. Görüntülemenin yanı sıra ekleme, düzenleme ve silme işlemleri de yapılabiliyor. Ayrıca kullanıcı yetkileri de bu uygulama ile beraber düzenlenebiliyor. Özetle phpMyAdmin, MySQL kullanmak isteyenler için harika bir dost.

phpMyAdmin nedir?” sorusunun yanı sıra uygulamanın sunduğu bazı özellikleri madde madde açıklayalım:

  • Veritabanı listeleme, oluşturma, düzenleme ve kaldırma
  • Tablo listeleme, oluşturma, düzenleme ve kaldırma
  • Tablodaki verileri listeleme
  • Tabloda veri oluşturma, düzenleme ve silme
  • Verileri dışa ve içe aktarma
  • Yeni kullanıcı oluşturma
  • Kullanıcı yetkilerini düzenleme
  • SQL sorgusu çalıştırma
  • Raporları inceleme
  • Tetikleyici ekleme
phpMyAdmin Nedir

phpMyAdmin Nasıl İndirilir?

phpMyAdmin kurulumu için hazır bir uygulama paketi öneriyoruz. Çünkü sade bir biçimde yazılımdan yararlanmak bazı ayarlar yapmak anlamına geliyor. Örneğin XAMPP kullanarak phpMyAdmin erişimi kazanabilirsiniz. XAMPP indirmek için resmî web sitesine giriş yapın. Ardından indirme işlemini başlatın. Sonrasında dosyayı açıp kurulumu tamamlayın.

phpMyAdmin Nedir

Bu işlemlerin ardından uygulamayı başlatmayın veya sunucuları açmayın. Yapmanız gereken şey “C:/xampp/” dizinine girip “apache_start.bat” ile “mysql_start.bat” dosyasını çalıştırmak.

Eğer bu dosyaları çalıştırdıysanız sunucular aktif hale gelecek. Bir diğer aşamada internet tarayıcısına girerek URL kısmına “localhost/phpmyadmin” yazmalısınız. Eğer uzak masaüstü yerine kendi bilgisayarınızdan phpMyAdmin erişimine sahip olmak isterseniz bunun için yapılması gereken şey yetki vermek.

phpMyAdmin Nedir

Kendi bilgisayarınızda bu arayüze erişmenin yolu ayar yapmaktan geçiyor. Hemen “C:/xampp/apache/conf/extra/httpd-xampp.conf” dosyasını açın. Ardından şu satırı bulun:

    Alias /phpmyadmin “C:/xampp/phpMyAdmin/”

    <Directory “C:/xampp/phpMyAdmin”>

        AllowOverride AuthConfig

        Require local

        ErrorDocument 403 /error/XAMPP_FORBIDDEN.html.var

    </Directory>

Bu satırda “Require local” kısmının altına gelinmeli ve şu kod eklenmeli: “Require ip 192.168.1.1”. Buradaki IP adresi kendi bilgisayarınızdaki IP adresi olmalı. İç değil dış IP adresini girmelisiniz. Bu sayede uzak masaüstündeki phpMyAdmin uygulamasına erişim kazanıyorsunuz. Bu erişim sadece sizin bilgisayarınızdan ve IP adresinden yapılıyor. IP adresi değiştiğinde bu dosyayı güncellemelisiniz ve “apache” servisini yeniden başlatmalısınız.

Buna ek olarak burada oluşabilecek bir güvenlik önleminden de söz etmiş olalım. IP adresine bağlı olan diğer cihazlardan da phpMyAdmin erişimine sahip olunuyor. Bundan dolayı buna dikkat etmelisiniz veya phpMyAdmin girişi öncesinde şifre sorulmasını sağlamalısınız.

phpMyAdmin Nasıl Kullanılır?

phpMyAdmin nedir? Bu soruyla beraber kullanıcılar, bu arayüzden nasıl faydalanılacağını merak edebilir. Öncelikle az önce bahsettiğimiz gibi web arayüzüne giriş yapın. Karşınıza şifresiz bir şekilde girilen ekran gelecek. Biz uzak masaüstünden bağlanmanızı tavsiye ederiz fakat kendi bilgisayarınızdan işlem yapmak isterseniz dediğimiz gibi ek güvenlik önlemleri almalısınız.

phpMyAdmin Nedir

Bu ekranda yapılabilecek pek çok şey var. Örneğin veritabanı oluşturmayı anlatalım. Sol tarafta yer alan “Yeni” butonuna basın. Sonrasında “Veritabanları” başlıklı bir sayfa yüklenecek. Burada veritabanı adı girilmeli ve gerekirse karakter seti seçilmeli. Türkiye’de genellikle “utf8_turkish_ci” kullanılıyor. Seçim sonrasında “Oluştur” butonuna basılmalı.

phpMyAdmin Nedir

phpMyAdmin nedir?” sorusu dışında hazır yazılım ile ilgili de bilgi vermeliyiz. Eğer hazır yazılım kullanacaksanız yazılım, sizden veritabanı adı ve hesap bilgilerini ister. Bundan dolayı sırada bilinmesi gereken en önemli şeylerden birisi veritabanına yetki vermek. Bunun için sol sekmeden oluşturulan veritabanını seçin. Sonrasında üst kısımdan “Yetkiler” menüsüne gelin.

phpMyAdmin Nedir

Kullanıcı hesabı ekle” butonuna basın. Ardından kullanıcı adı ve parola üretin. Şifreniz güçlü olsun ki çalınmasın. Bunlara ek olarak ana makine adını “Yerel” yapın. Sonrasında “Genel yetkiler” kısmındaki alana kullanılacak yetkileri seçin veya “Tümünü işaretle” bağlantısına basın. Şunu belirtelim ki “FILE” yetkisini kaldırmanız önerilir. Çünkü bu yetki ile beraber SQL açığı oluştuğunda makineye dosya aktarılıp veriler çalınabilir. Bu yetki kaldırıldığı takdirde güvenlik bir kademe daha artmış oluyor. Yine açık oluşabilir fakat bu en büyük zafiyetlerden birisi. Alttaki “Git” butonuna basıldığında kullanıcı hesabı oluşturulmuş hale geliyor.

phpMyAdmin Nedir

Eğer tablo eklemek isterseniz veritabanını seçtikten sonra “Yeni tablo oluştur” sekmesinden tablo ekleyebilir ve sütunları ayarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra sorgu yapmak için ise üst menüden “Sorgu” seçeneğini seçmelisiniz. Yedekleme için ise “Dışa aktar” ile “İçe aktar” butonları mevcut. Tek yapmanız gereken dışa aktarmak için sayfaya girip “Dışa aktar” düğmesine basmak. İçe aktarmak için ise dosyayı seçip “İçe aktar” butonunu seçmek.

phpMyAdmin Nasıl Giriş Yapılır?

phpMyAdmin nedir?” sorusunun dışında kullanıcıların araştırmasını yaptığı bir diğer şey uygulamaya nasıl giriş yapılacağı. Bunun için yapılması gereken şey internet tarayıcısına girip “localhost/phpmyadmin” yazmak. Eğer başka bir cihazdan giriş yapılacaksa yetki verilmeli ve “localhost” yerine IP adresi veya alan adı yazılmalı.

Eğer sen de Minecraft sunucusu kuracaksan hemen Minecraft server kirala!

Konuyu nasıl buldun?
1
0
0
0
0

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir