Minecraft server kiralama

Bu rehberimizde siz değerli okurlarımız için Minecraft server kiralama hakkında çeşitli bilgiler sunuyor olacağız. Umarız sizler için faydalı bir yazı olur.

Video oyunları, bir önceki yüzyıldan bu yana geliştirilen ve günümüzde harika teknolojilere ulaşan bir alan. İlk video oyunlarına baktığımızda insanlar, ışıklar ile oyunlar geliştirmekteydi. Yani tek renk ile oluşturulmuş oyunlar mevcuttu. Sonrasında video oyun konsolları ortaya çıkmaya başladı. Bu dönemde ticari konsollar da geliştirildi.

90’lı yıllarda artık oyunlar 3 boyutlu hale gelmeye başlarken 2000’li yıllarda gerçekçilik daha da artmış oldu. 2009 yılında ise yeni bir serüven doğdu. Minecraft, bu yıl ortaya çıkmıştı fakat ilk sürümlerde oldukça sadeydi. Zamanla geliştirilen oyun, 2011 yılında tam sürüm olarak yayınlandı ve ilk sürüme göre ciddi bir gelişme kaydetti. 2011 yılından günümüze baktığımızda oyun kat kat daha iyi hale gelmiş durumda.

Minecraft server kiralama

Hal böyle olunca oyuncular da Minecraft server kiralama işine girmek istiyor ve kendi sunucusuna sahip olup oyuncularla sosyalleşmeyi tercih ediyor. Bunun için yapılması gereken şey bir sunucu kurmak. Sunucu kurmak için en doğru karar bu rehberimizden yararlanmak.

Minecraft Nedir?

Minecraft, simülasyon oyunu olarak açıklanabilir. Oyunda yapılabilecek pek çok şey var. Temelde oyun karşımıza 4 oyun modu ile çıkıyor. Bunlar hayatta kalma, yaratıcılık, macera ve seyirci modu olmakta. Genel olarak hayatta kalma modu daha yaygın.

Oyun modlarına ek olarak çeşitli mini oyunlar da oynamak mümkün. Bunun için bazı kodlar yazmak gerekiyor. Sunucularda ise eklentiler kullanılarak mini oyunları oyuna dahil etmek mümkün oluyor.

Minecraft server kiralama

Minecraft, modlu oynama açısından da harika bir tercih olarak yer almakta. Kullanıcılar, Forge veya Fabric gibi herhangi bir mod yükleme aracını kullanarak oyuna yeni özellikler kazandırıyor. Hatta sunucu desteği sayesinde modlu sunucu kurup arkadaşlarıyla oynayabiliyor.

Özet geçmek gerekirse Minecraft’ta yapılabilecek birçok şey var. Oyuncu, ne isterse onu yapabilir yani aklına gelen pek çok şeyi bu oyun içerisinde gerçekleştirebilir.

Minecraft Server Nedir?

Minecraft server veya Türkçe ismiyle Minecraft sunucusu, Minecraft oyuncularının sunucu kurması için geliştirilmiş olan bir sistem. Bu sistem sayesinde oyuncular, sunucu yazılımı kullanarak kendi oyun sunucularına sahip olabiliyor. Bu da diğer oyuncuların bu sunucuya girebilmesi anlamına geliyor.

Minecraft server kiralama

Minecraft server kiralama sonrasında sunucu kurmak için birçok yöntem bulunuyor. Bunlardan birisi varsayılan yani orijinal sunucu dosyasını kullanmak. Vanilla server kurmak isteyenler Mojang tarafından geliştirilen JAR dosyasını kullanmalıdır. Eğer daha profesyonel çalışmalar yapılmak isteniyor ise eklenti destekli ve ek yapılandırmalara sahip sunucu yazılımlarından birisinin seçilmesi gerekiyor.

Minecraft sunucusu ile birlikte insanlar yalnızca arkadaşlarıyla veya diğer oyuncularla Minecraft oynamış olmuyor. Aynı zamanda bu işten gelir elde etme amacı bulunuyor ise sunduğu hizmetler karşılığında para elde edebiliyor.

Minecraft server kiralama

Minecraft Server Kiralama Nasıl Yapılır?

Minecraft sunucusu kiralamak isteyenlerin yapması gerektiği ilk şey bir hosting firması ile anlaşmak. Ardından aldığı sunucu makinesine gerekirse JAVA kurmak. Kullanılacak olan Minecraft sunucusu için farklı bir sürüm gerekebilir. Bunun çözümü en uygun sürümü sisteme kurmaktır. Örneğin eski Minecraft sürümlerinde ve yeni Minecraft sürümlerinde farklı JAVA sürümleri kullanılıyor.

Bu aşamaların ardından sunucu için gerekli dosya indirilir ve komut dosyası oluşturulur. Ardından EULA imzalandıktan sonra sunucu hazır hale gelir. Bunların yanı sıra yapılması gereken diğer şeyler arasında eklentileri kurmak ve farklı harita kullanılacak ise haritayı yerleştirmek bulunuyor. Ayrıca ayar dosyaları da isteğe bağlı olarak veya gerektiği takdirde düzenlenebilir. Bu sayede ortaya güzel bir sunucu çıkmış oluyor.

Minecraft server kiralama

Hosting Şirketini Seç

İnsanların Minecraft server kiralama için yapması gerektiği birçok şey var. İlkiyle başlayalım. Bir Minecraft sunucusu için yapılması gereken şeylerden birisi hosting firması belirlemek. Günümüzde internet dünyasını incelediğimizde çeşitli hosting şirketleri ile karşılaşıyoruz. Bunlar arasında Batıhost, bize el sallıyor. Batıhost, sunduğu makinelerle ve kaliteli işlemci modelleri ile insanların en iyi hizmeti almasına imkan tanımakta.

Firmanın öne çıkan avantajlarından birisi uygun bütçeli oyunculara da hitap ediyor olması. İnsanlar ekonomik durumlarına göre ucuz veya pahalı makine alabilir. Burada önemsenmesi gereken husus işlemci modelleri. Yüksek işlemci modellerinde fiyat daha yüksek olacaktır. Eğer son sürüm Minecraft sunucusunda oynamak istiyor iseniz yüksek işlemcili makinelerden yararlanmalısınız.

Minecraft server kiralama

JAVA Kur

Minecraft sunucusu için makine kiraladıktan ve makineye girdikten sonra yapılması gereken bir diğer şey JAVA kurulumunu gerçekleştirmek. Makineye girmek için panelde bulunan giriş bilgilerinin alınıp Uzak Masaüstü Bağlantısı uygulamasına girilmesi gerekiyor. Sonrasında sanal makinenin JAVA sürümü kontrol edilmeli.

JAVA sürümünü kontrol etmek için “Başlat + R” tuşlarına basın. Ardından “CMD” yazıp çalıştırın. Çalıştırma işlemi sonrasında konsol ekranı gelecek. Konsola “java -version” yazısını ekleyip gönderin. Gönderme işlemi sonucunda JAVA sürümü bilgisi verilecek. Eğer kullanacağınız Minecraft sürümü ile uyumlu ise kalabilir fakat uyumlu değilse değiştirilmeli. Eğer komut hata verirse JAVA yok demektir, kurmalısınız.

Minecraft server kiralama

Minecraft server kiralama ve sunucu kurulumu için JAVA kurma aşamasında bilinmesi gereken bir diğer detaya değinelim. Her Minecraft sunucusu için farklı sürümler gerekli olabilir. Hangi sürümün gerekli olduğunu anlamak için resmî kaynakları inceleyin. Örneğin 1.12.2 için JAVA 8 gerekirken 1.19 için JAVA 17 gerekiyor. Zaten hatalı bir JAVA sürümü kurarsanız sunucu başlarken hangi sürümün gerektiği belirtiliyor. Bu şekilde sorunu çözebilirsiniz.

Gerekli JAVA sürümünü seçip dosyayı indirdikten sonra yapmanız gereken bir diğer şey JAVA kurulumunu başlatmak. Kurulum otomatik olarak hallediliyor ve bittikten sonra haber ediyor. JAVA kurulduktan sonra konsoldan tekrar versiyon kontrolü yapın. Sonrasında diğer aşamaya geçin.

Minecraft server kiralama

Sunucu Yazılımını İndir

Sırada sunucu dosyasını indirmek yer alıyor. Biz bu rehberimizde PaperMC 1.12.2 kullanarak sunucu kurulumunu anlatacağız. Bu sürüm, düşük işlemcili makinelerde de harika performans veriyor. Bu da bütçesi yüksek olmayanlar için ayrıcalık tanıyor.

Minecraft server kiralama

Oyuncular, Minecraft server kiralama yaptıktan sonra aldığı makineye göre en iyi performansı verecek en doğru sunucu yazılımını belirlemeli. PaperMC 1.12.2 kurmak için bu sayfanın solunda yer alan menüden 1.12.2’yi seçin. Sonrasında en üstteki sürümü indirin. İndirme işleminin ardından indirilen dosyanın adını “Server.jar” olarak değiştirin. Boş bir dizin oluşturup sunucu dosyasını bu dizine ekleyin.

Komut Dosyasını Oluştur

Bir sonraki aşamada yapılması gereken şey komut dosyası oluşturmak. Bunun için klasör içerisinde “Start.bat” isminde bir dosya oluşturulmalı. Bu dosya oluşturulduktan sonra Notepad veya Notepad++ gibi herhangi bir kod veya metin düzenleyici ile açılmalı.

Minecraft server kiralama

İlk satıra “title Server” yazılmalı. “Server” kısmı, sunucu başlığı olabilir. Bu satır zorunlu değil fakat konsol için başlık belirler. İkinci satıra ise “java -Xmx2G -jar Server.jar” yazılmalı. “2G” kısmı, sunucuya verilen RAM miktarını temsil eder. Makinede ne kadar RAM var ise 1 GB’ı makineye bırakıp geri kalanını sunucuya verebilirsiniz. 3. satıra ise “pause” yazın ki konsol, sunucu kapanırsa kapanmasın.

Minecraft server kiralama

Sözleşmeyi Onayla

Bu dosyayı kaydettikten sonra sunucuyu çalıştırmak için dosyaya çift tıklayın. Sunucu başlatılacak ve bir süre sonra kapanacak. Burada EULA hatası vermiş olacak. Bu hatayı aşmak için yapılması gereken şey “eula.txt” dosyasındaki değişkeni güncellemek. Burada yer alan değişken “eula=true” olarak düzenlenmeli ve dosya kayıt edilmeli.

Minecraft server kiralama

Sunucuyu Başlat

Siz değerli oyuncular için buraya kadar Minecraft server kiralama ve server kurulumu ile ilgili bilgiler sunduk. Artık sunucu temelde hazır hale geldi. Bundan sonra yapmanız gereken şey sunucuyu başlatıp kullanmak. Tabii bunun yanı sıra yapılması gereken daha pek çok şey var. Nasıl bir sunucu istiyor iseniz buna göre bir karar vermeli ve en doğru olan adımları belirlemelisiniz. Yazımızın devamında sunucu için birkaç ek bilgi daha verdik. İsterseniz bu başlıkları da inceleyebilirsiniz.

Server.properties Ayarlama

Minecraft sunucusunun temelinde bulunan ayar dosyalarından birisi “server.properties” olmakta. Bu dosya, sunucunun nasıl davranacağını belirten pek çok seçeneğe sahip. Bunlardan önemlilerini sizler için aşağıdaki tabloya yerleştirdik.

Tabloya geçmeden önce boolean değişkenleri için bilgi vermek gerekiyor. Eğer değişken, boolean değeri alacak ise “true” doğru yani aktif anlamına geliyor. Seçeneği “false” olarak güncellerseniz yanlış anlamına geldiği için ayarı kapatmış olursunuz.

view-distanceOyunculara sunucu tarafından bulunduğu pozisyonun çevresine doğru ne kadar yığın gönderileceğini belirtir. Performans için yığın mesafesinin düşük tutulması önerilir.
allow-netherEğer oyuncuların nether evrenine geçiş yapmasını istemiyor iseniz bu ayarı kapatabilirsiniz.
level-nameEğer dışarıdan dünya eklediyseniz bu seçeneği güncelleyip haritanın ismini buraya yazmalısınız.
motdSunucu listelenirken açıklama kısmında görünecek yazıyı buraya yazmalısınız.
enable-command-blockKomut bloğu kullanmak istiyorsanız bu opsiyonu aktif etmelisiniz.
gamemodeVarsayılan oyun modunu belirler.
force-gamemodeSunucuya giren oyuncuların oyun modunu daha önceki girişte değiştiyse varsayılan oyun moduna ayarlar.
spawn-monstersYaratıkların doğması istenmiyor ise bu ayar kapalı tutulmalı.
max-playersSunucuya girebilecek en yüksek oyuncu sayısı buradan belirlenmekte.
online-modeEğer premium olmayan oyuncuların da girmesi isteniyor ise bu ayar kapatılmalı.
max-world-sizeDünya sınırını belirler. Oyuncuların sonuna kadar gitmesini önlemek için düşürülmesi önerilir. Bu sayede harita boyutu kısıtlanmış olur. Örneğin bu değer 10.000 yapılabilir.
Minecraft server kiralama

Minecraft Sunucusu için Eklentiler

Oyuncuların yapması gerektiği şeylerden birisi eklentilere ulaşmak. Minecraft sunucu eklentileriyle birlikte sunucu, daha profesyonel bir hale bürünüyor. Eklentileri “plugins” klasörüne atıp kullanmalısınız. Minecraft server kiralama ve sunucu kurulumu sonrasında oyunculara kaliteli bir hizmet sunmak adına bu adıma ekstra özen gösterilmeli.

Eklentileri gerekli dizine attıktan sonra artık konsoldan “reload” komutu çekmelisiniz. Hata oluşursa ya eklenti kaynaklı olmakta ya da sunucunun kapatılıp yeniden başlatılması gerekiyor.

Eklentileri “reload” çekmeden yüklemek için ise PlugMan eklentisini kullanabilirsiniz. yapmanız gereken şey eklentiyi “plugins” dizinine attıktan sonra “plugman load plugin” yazmak. Buradaki “plugin” kısmı eklentinin adını içermeli.

Minecraft server kiralama

Minecraft Sunucusu için Harita Yükleme

İnsanlar Minecraft server kiralama ile birlikte sunucu kurduktan sonra nasıl harita yükleyeceğini de araştırmakta. Harita yüklemek için öncelikle sunucuyu kapatın ve “world” ile başlayan 3 harita klasörünü sunucu dizininden tercihen kaldırın.

Bir diğer aşamada harita klasörünü sunucu dizinine atıp “server.properties” dosyasındaki “level-name” değişkenini haritanın ana klasör ismiyle güncelleyin. Bir sonraki aşamada ise sunucuyu başlatın.

Eğer birden fazla harita kullanma fikriniz bulunuyor ise yapmanız gereken şey Multiverse-Core kullanmak. Eklentiyi kurduktan sonra sunucu çalışırken haritayı sunucu dizinine ekleyin. Ardından konsola “/mv import world NORMAL” yazın. Bu formatta haritayı sunucu açıkken ekleyebiliyorsunuz.

Konuyu nasıl buldun?
0
0
0
0
0

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir