Skript Vault

Skript Vault özelliği, Skript geliştiricilerinin merak ettiği bir şey. Bu başlık altında Vault ile Skript’in nasıl bağlanacağını öğreteceğiz.

Skript, Minecraft sunucusuna özellikler eklemek isteyenlerin kullandığı bir eklenti. JAVA ile eklenti kodlamak istemeyenler Skript ile kolaylıkla eklenti gibi kod yazabiliyor ve bu kodu sunucu açıkken hemen güncelleyebiliyor. Pratik çözümleri sebebiyle tercih edilen Skript, JAVA eklentisi kodlamaya göre daha düşük performans gösterse de büyük çalışmalar yapılmadığında akıcı bir oynanış sunuyor.

Skript kullanıcılarının araştırmasını yaptığı şeylerden birisi ekonomi sistemini Vault ile birleştirmek. Vault, bazı ekonomi eklentilerinde yer alan bir API. Bu kütüphanenin amacı, diğer ekonomi özelliklerini birleştirmek. Örneğin Essentials kullanıldığını varsayalım. Essentials, kendi ekonomi sistemine yer veriyor. Oyuna Vault eklendiği takdirde Essentials’ın ekonomi sistemi diğer eklentilerle uyumlu hale geliyor. Mesela ChestShop kullanıldığında Essentials ekonomisinden yararlanılıyor. Vault, aracılık yapmaya yarıyor.

Skript Vault

Bu özelliğin Skript için de mümkün olduğunu açıklayalım. Eğer Skript ile kendi ekonomi sisteminizi kurduysanız bu sistemden en iyi şekilde yararlanmak için Vault bağlamak gerekiyor. Bu sayede diğer eklentiler, Skript için kodlanan ekonomi sisteminden yararlanarak bir düzen oluşturur. Tabii kullanılan her eklentinin Vault desteğinin olması gerektiğini de açıklayarak sözü bitirelim.

Skript Vault Desteğine Sahip mi?

Skript, kod yazmak için kullanılan bir eklenti. Bu eklentinin Vault desteğine sahip olduğunu belirtmek istiyoruz. Yani Skript ile beraber ekstra bir Skript eklentisi kurmaya gerek yok. Bunun yerine Vault eklentisinin “plugins” klasörüne eklenmesi yeterli olacaktır. Özet geçmek gerekirse Vault özelliği, bu eklentinin içerisine dahil edilmiş bir sistem.

Skript Vault

Skript Vault’a Nasıl Bağlanır?

Skript ile beraber diğer eklentilere ekonomik güç sağlamak için yapılması gereken 4 temel adım bulunuyor. Öncelikli olarak eklentiler kurulmalı, sonra kod yazılmalı. Ardından kod, konsol üzerinden çalıştırılmalı.

Skript Vault

Skript ve Vault Eklentisini Kurun

Skript eklentisini kurmak için bu bağlantıdan uygun bir sürümü indirin. Minecraft sunucunuza uygun bir Skript sürümü kurduktan sonra yapılması gereken bir diğer şeye geçelim. Bu sefer Vault kuracağız. Vault eklentisini indirmek için buraya tıklayın. Bu 2 eklentiyi indirdikten sonra “pluginsklasörüne atın ve eklentileri aktif edin.

Skript Vault

Yeni Bir Skript Dosyası Oluşturun

Bir sonraki aşamada Skript dosyasının oluşturulması gerekiyor. Skript dosyasını oluşturmak için “plugins/Skript/scripts” dizinine girin. Bu dizin içerisine “examplevault.sk” adında bir dosya ekleyin. Ardından dosyayı Notepad++ ile açın.

Skript Vault

Dosyaya Gerekli Kodları Ekleyin

Bu sefer yapılması gereken şey kodları dosyaya eklemek. Birkaç satır kod ile bu iş tamam oluyor. Skript Vault bağlama işlemi için şu kodları dosyaya yerleştirmelisiniz:

on script load:

    enable automatic vault linking with balance variable {money::%player%}

    set automatic linking economy name to “Örnek Ekonomi Sistemi”

    set automatic linking singular currency name to “Dolar”

    set automatic linking plural currency name to “Dolar”

    set automatic linking currency format to “%%number%% $”

    set automatic linking currency decimals to 2

Buradaki her bir terimi sizlere madde madde açıklamak istiyoruz:

  • on script load -> Bu bir event yani olay. Amacı dosya yüklendikten sonra olacak olayları ayarlamasıdır.
  • enable automatic vault linking with balance variable -> Burada hangi değişkenlerin ekonomi sistemine ait olduğu belirleniyor.
  • set automatic linking economy name to -> Bu ifade, ekonomi sisteminin adını belirliyor.
  • set automatic linking singular currency name to ve set automatic linking plural currency name to -> Burada paranın ismi yazılmalı.
  • set automatic linking currency format to -> Paranın nasıl bir formatta görüneceği yazılmalı.
    set automatic linking currency decimals to -> Bu kod, ondalık kısmın kaç basamaklı olacağını açıklar. Genellikle 2 basamaklı kullanılır.

Bu kodları yazdıktan sonra dosyayı kaydedin ve konsol ekranına dönün.

Skript Vault

Skript Dosyasını Çalıştırın

Oluşturduğunuz Skript dosyasını çalıştırmak için konsola “/skript load examplevault” yazın. Bu komut girildikten sonra komut dosyası aktif hale gelecek. Hata var ise hatanın nerede olduğu belirtilecek. Bu durum, hata ayıklama için önemli bir avantaj sağlıyor. Buna ek olarak işe yarar bazı komutlardan da bahsedelim.

  • skript unload <dosya> -> Dosyayı devre dışı bırakır.
  • skript reload <dosya> -> Güncellenmiş Skript dosyasını tekrar yükler.
  • skript reload all -> Tüm aktif Skript dosyalarını yeniden yükler.
  • skript list -> Dosyaları listeler.
  • skript enable <dosya> -> Dosyayı etkinleştirir.
  • skript disable <dosya> -> Dosyayı devre dışı bırakır ama listeden kaldırmaz. Bu komut kullanıldığında sunucu yeniden başlatıldığı takdirde dosyadaki kodlar tekrar aktif olur.

Eğer sen de server kurmak istiyorsan hemen Minecraft server kirala.

Konuyu nasıl buldun?
0
0
0
0
0

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir