Vault Eklentisi

Vault eklentisi hakkında insanların bilmesi gerektiği birçok detay mevcut. Sizlere bu eklentinin nasıl kullanıldığından bahsetmek istiyoruz.

Eklenti deyince akla bir şey için geliştirilen ek özellikler gelir. Bu durum sunucular için de böyledir. Minecraft sunucusu geliştirirken bu sunucunun daha profesyonel olmasını sağlayan şeylerden birisi eklentiler olarak yer almakta. Sunucuya yeni bir hava katan bu yazılımlar sayesinde oyuncular, o sunucudan daha iyi keyif alır. bir sunucuda olması gereken eklentilerden birisi de Vault olarak bizleri karşılıyor. Özellikle çeşitli ekonomi sistemlerinden yararlananlar için bu özellik, oldukça önemli bir değer taşıyor.

Vault Eklentisi

Vault Eklentisi Nedir?

Vault ekonomi, yetki ve sohbet verileri için eklentiler arasında bir köprü görevi görüyor. Yani aracı olarak düşünülebilir. Bunu şu örnekle açıklayalım. Market işletmiş olun. Bir komisyoncu olsun. Aracı, ürünleri toptan alarak marketlere ve sizin bulunduğunuz markete getiriyor. Vault, buna benzer bir sistemle çalışıyor. Yani kendisi, eklentilere aracılık eden bir API.

Vault’un çalışma mantığına geçiş yapalım. Bu eklenti eğer bir sunucuda bulunuyor ise diğer eklentiler, Vault özelliklerini kullanabilir. İsmini kasadan alan Vault, eklentilerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlıyor. Yani onların anlaşabileceği bir dile dönüşüyor. Mesela ekonomi eklentisine sahipsiniz ve bir de market eklentisi var. Bu 2 eklenti, Vault sayesinde birbirleriyle bağlantı kuruyor.

Sistem şu şekilde çalışıyor: Marketten bir ürün alındığında Vault eklentisi tetikleniyor. Vault, bu veriyi ekonomi eklentisine gönderiyor. Mesela marketten 5 birim paralık ürün alınsın. Ekonomi eklentisinde gerekli kontroller yapıldıktan sonra market eklentisine dönüş sağlanıyor. Eğer para yeterli ise oyuncudan alınıyor ve marketteki ürün oyuncuya veriliyor.

Vault, ağırlıklı olarak ekonomi amaçlı kullanılan bir eklenti olarak görünse de aslında yetki ve sohbet sistemi için de bir API görevi görüyor. Mesela sohbetten örnek verelim. Bir eklenti, sohbet mesajları için bir düzenleme yapmış olsun. Diğer eklentiler sohbete mesaj atarken ana eklentinin sohbet mesajı formatını Vault sayesinde kullanıyor.

Vault Eklentisi

Bu eklenti ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer husus bStats ile ilgili olmakta. Eklenti, bazı verileri bu sisteme gönderiyor. Amacı, istatistiksel verilerin tutulmasını sağlamak. bStats veritabanına gönderilen veriler arasında şunlar yer alıyor:

  • Sunucunun benzersiz kimliği
  • JAVA sürümü
  • Sunucunun online mı yoksa offline modda mı olduğu
  • Eklenti sürümü
  • Sunucu sürümü
  • İşletim sistemi
  • CPU bilgileri
  • Oyuncu sayısı
  • Metrics sürümü
  • Eklenti kullanımı ile ilgili bilgiler

Vault Nasıl Kurulur?

Vault yazılımına sahip olmak için Spigot üzerinden eklentiyi indirip sunucunun “pluginsdizinine atmalısınız. Daha farklı sürümler için Bukkit versiyon geçmişi sayfasına geçiş yapılmalı.

Vault Eklentisi

Vault, diğer eklentilerle etkileşime geçmeli. Bundan dolayı “plugins” dizinine atıldıktan sonra konsolda “reload” komutu yazılmalı ve sunucunun yeniden başlatılması beklenmeli. Sunucu yeniden başlatıldıktan sonra Vault, diğer uyumlu eklentilerle beraber aktif hale geliyor.

Vault Eklentisi Nasıl Kullanılır?

Vault, kurulduktan sonra ek bir ayarlamaya ihtiyaç duymaz. Hemen çalışmaya başlar. Eklentiyi kullanmak için yapılması gereken şey hemen ekonomi özelliklerini veya sohbet gibi diğer özellikleri test etmek. Şunu belirtelim ki aynı anda birden fazla ekonomi sistemi kurmayın. Tek bir ekonomi sistemine ağırlık verin. Eğer kurarsanız ekonomi eklentilerinde Vault ile ilgili ayarlar bulunmalıdır. Bu ayarlar, Vault ile iletişim kurulup kurulmayacağını belirler.

Vault Eklentisi

Vault Ayarları

Vault’un “plugins/vault” dizininde “config.yml” dosyası bulunur. Bu dosyada tek bir seçenek yer alıyor. Bu da “update-check” opsiyonu. Adından da anlaşılacağı üzere bu ayar, güncellemenin varlığını otomatik olarak denetler. Eğer “true” ise güncellemeyi kontrol edip konsoldan uyarı gönderir. Eğer “false” değeri eklenirse güncelleme kontrolü yapılmaz.

Vault Yetkileri

Vault, 2 farklı yetkiye sahip bir eklenti olmakta. Bunlardan birisi yöneticilerle alakalı komut olurken bir diğeri güncelleme ile ilgili bir komut. Aşağıdaki tablodan bu yetkiler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

vault.adminÇeşitli bilgiler içerir ve dönüştürme komutlarına yer verir.
vault.updateGüncellemenin varlığını bildirir.

Vault ile Uyumlu Eklentiler

Vault ile uyumlu birçok eklenti var. Skript ile başlayalım. Eğer Skript ile özellikler geliştirirseniz gerekirse Vault ile bağlantı kurabiliyorsunuz. Örneğin ekonomi sisteminiz var ise Vault ile bağlanabiliyor. Vault, son bağlandığı ekonomi sistemine ağırlık verdiği için bağlantı kurarken buna dikkat etmelisiniz yani kodu en son çalıştırmalısınız ki diğer eklentilerle çakışma olmasın.

Vault Eklentisi

Skript dışında Vault’un uyumlu olduğu çeşitli eklentiler bizlerin karşısına çıkmakta. Bu eklentilerden bazılarını sizler için sıralamak istiyoruz. Aşağıdaki listede en çok kullanılan eklentilere yer vermeye çalıştık. Tüm listeye eklenti sayfasından ulaşabilirsiniz.

  • GroupManager
  • Permissions 3
  • iConomy
  • eWallet
  • Essentials Economy
  • MineConomy
  • Herochat
  • Essentials Chat
  • mChat
  • iChat

Sıkça Sorulan Sorular

Vault eklentisi ile alakalı bazı sorular kullanıcıların kafasını karıştırabilir. Google’da en çok sorulan sorulara bu başlık altında yer verdik. Eğer sizin de ek sorularınız bulunuyor ise yorum kısmından bırakabilirsiniz.

Vault Eklentisi

Vault Ekonomi Eklentisi mi?

Vault ile ilgili merak edilen sorulardan birisi ekonomi eklentisi olup olmadığı ile alakalı. Vault, aslına bakarsak bir ekonomi API’si eklentisi olarak tanınsa da aslında bundan daha fazlası. Çünkü bu eklenti, yalnızca ekonomide aracılık yapmıyor, aynı zamanda sohbet ve yetki paylaşımlarında da komisyonculuk görevini üstleniyor. Özetle Vault, hem ekonomi hem sohbet hem de yetki sistemi için bir API’dir.

Vault Eklentisi Kullanmak Ücretsiz mi?

Bazı Spigot eklentileri ücretli olarak bizlerin karşısına çıkmakta. Bunun yanı sıra bedava olan eklentiler de mevcut. Vault, bu eklentiler arasında ücretsiz olarak sunulan bir sunucu eklentisi. Zaten yapısı gereğiyle oldukça basit olduğu için yazılımın paralı olması pek mantıklı olmayabilirdi.

Eğer sen de Minecraft sunucusu kuracaksan hemen Minecraft server kirala!

Konuyu nasıl buldun?
1
0
0
0
0

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir