VeinMiner nedir? VeinMiner nasıl kullanılır? Bu içeriğimizde bu eklenti hakkında bilinmesi gereken detaylar hakkında bir yazı hazırladık.
Minecraft sunucusu yönetmek isteyen pek çok insan bulunuyor. Her birey, yönettiği sunucunun kaliteli olmasını ve oyunculara en iyi hizmeti sunmasını ister. Bu bağlamda yapılabilecek çok şey var. Bunlardan birisi de kazma özelliğini geliştirmek. Kazma özelliğini daha iyi hale getiren özelliklere sahip eklentilerden birisi VeinMiner.
VeinMiner Nedir?
Madende gezdiğinizi düşünelim. Taşları kazdınız, kazmaya devam ettiniz ve madende büyük bir çaba gösterdiniz. Bir süre sonra yorulup dinlendiniz. Tek tek taş kazmak oldukça yorucu bir iş, değil mi? Bu problemi çözüme kavuşturan bir yazılım olan VeinMiner, aynı anda birden fazla blok kazmayı imkanlı hale getiriyor.
Bu eklentinin temel amacı, çoklu kazma özelliği eklemek. Bir blok kazıldığı takdirde çevredeki belirli sayıda blok da kazılmış olur. Bu sayede madende daha çok cevher bulunabiliyor. VeinMiner, bu bakımdan oldukça önemli bir eklenti olarak oyuncularla buluşuyor olmakta.
VeinMiner nasıl kullanılır? Bu sorunun cevabına geçmeden önce eklentinin genel özelliklerinden de söz etmek lazım. Eklentinin sunduğu özelliklerden birisi çoklu kazmanın dışında bu özelliği aktif edip devre dışı bırakma. Oyuncular, istedikleri zaman özelliği açıp kapatabiliyor. Bu da yanlışlıkla işlem yapmanın önüne geçiyor.
Bir diğer önemli özellik çoklu kazma listesini genişletme. Var olan bloklara ek olarak kazılması istenen yeni bloklar da bu listeye dahil edilebilir. Yani bu eklenti, yalnızca listede yer alan blokların çoklu olarak kazılması olayını gerçekleştiriyor.
Bir diğer özellik hangi bloğun hangi alet ile çoklu kazılacağı ile ilgili. Sunucu sahipleri, alet ile bloklar arasındaki ilişkiyi kurabilir ve buna göre oyuncuların özellikten faydalanmasını sağlar. Örneğin kazma için taş, balta için odun eklenebiliyor. Yani alete göre blok listesi eklenmekte.
VeinMiner, genel olarak bu özelliklerin üzerine kurulu bir yapı. Buna ek olarak detaylı bir konfigürasyon dosyasına da yer veriyor. Eklenti ile birlikte özelliklerin nasıl çalışması gerektiği ayar dosyaları sayesinde halledilebiliyor. 2 ayar dosyası ön plana çıkıyor. Bunlardan birisi “config.yml” olurken bir diğeri ise “categories.yml” olarak açıklanıyor. Bu 2 dosya hakkında yazımızın ilerleyen kısımlarında bilgiler sunuyor olacağız.
VeinMiner API özelliğine de yer veriyor. Eklenti geliştiricileri, API’den yararlanarak VeinMiner’ın özelliklerinden daha iyi faydalanabilmekte. API ile beraber çoklu kazma sonrası event yani olay tetiklenebiliyor, ayarlar düzenlenebiliyor ve özel bir blok listeye kayıt edilebiliyor.
VeinMiner Nasıl Kurulur?
Sizlere “VeinMiner nasıl kullanılır?” bilgisini sunmadan önce kurulum işlemlerinin nasıl yapılacağını anlatmak istiyoruz. Kurulum için öncelikle VeinMiner eklentisini kurmak gerekiyor. Farklı bir sürüm isterseniz buradaki listeyi incelemelisiniz. Dosyayı indirdikten sonra yapılması gereken şey eklenti dosyasını “plugins” klasörüne yerleştirmek.
Bir sonraki aşamada eklentinin etkinleştirilmesi için ya sunucu yeniden başlatılmalı ya da PlugMan gibi bir komut ile eklenti aktifleştirilmeli. PlugMan, sunucu açıkken eklentilerin aktifleştirilmesi ve devre dışı bırakılması gibi olayların gerçekleştirilmesinde etkili özellikler sunuyor. PlugMan var ise “plugman load veinminer” yazılması yeterlidir. Ardından eklenti aktif olacak.
VeinMiner Ayar Dosyası
Eklentiyi kullanmadan önce ayar dosyaları hakkında bilgi sahibi olunmalı. Eski sürümlerde tek bir ayar dosyası mevcut iken yeni sürümlerde 2 farklı ayar dosyası karşımıza çıkıyor.
Config.yml
İlk olarak “config.yml” dosyasından başlayacağız. Burada önemli ayarlardan birisi “DisabledGameModes” kısmı. Oyuncunun hangi oyun modlarında çoklu kazma yapamayacağı buradan belirleniyor. Bir diğer ayar “DisabledWorlds” olarak yer almakta. Bu ayar ise adından da anlaşılacağı üzere hangi dünyalarda özelliklerin çalışmayacağını belirler.
Mod olarak da bizlerle buluşan VeinMiner eklentisinde bulunan bir diğer ayar “Hunger” olarak açıklanmakta. Bu ayarın amacı oyuncunun çoklu kazması için en düşük hangi açlık seviyesinde olması gerektiğini belirtiyor. Eğer oyuncu çok acıkırsa ekrana bir uyarı mesajı geliyor.
Bir alt kısımda “Storage” alanı yer alıyor. Bu alanda kullanıcı verilerinin nasıl depolanacağı ile ilgili bilgilere yer verilmekte. Kullanıcılar, nasıl bir depolama yöntemi kullanacak ise ona göre bir seçim yapmalı. Desteklenen biçimler arasında JSON, SQLite ve MySQL bulunuyor.
Bir diğer seçenek “Blocklist” olarak açıklanıyor. Bu opsiyonun amacı, hangi blokların çoklu kazma özelliğine dahil edileceğini belirtmek. Bu listede aletlere göre sıralanmış olan bloklar oyuncular tarafından kazıldığında birden fazla olarak düşüyor.
VeinMiner nasıl kullanılır? Birazdan buna değiniyor olacağız. Bundan öncesinde 2 seçenekten daha söz etmemiz gerekiyor. Bunlardan birisi olan “RepairFriendly” ayarı, oyuncunun elindeki aletin çoklu kazma sonrasında kırılmamasını sağlıyor. Bir diğer ayar olan “MaxVeinSize” ise çoklu kazmanın en fazla kaç blok için geçerli olacağını açıklıyor. Yani kazma sırasında kaç blok düşecek? Bu opsiyon ile belirtiliyor.
Categories.yml
Bir diğer dosya olan “categories.yml”, alet kategorilerinin bulunduğu bir alan. Hangi aletlerin çoklu kazma için çalışacağı buradan belirleniyor. Burada balta, çapa ve kazma gibi pek çok alet bulunmakta. Bu aletlerin altında ise hangi türde aletler ile kazı yapılacağı bilgisi yer alıyor. Örneğin kazma için demir kazma ve elmas kazma seçilebilir. Yalnızca bu kazmalar ile çoklu kazma işlemi aktif olur.
VeinMiner Nasıl Kullanılır?
Oyuncuların en çok sorduğu sorulardan birisi bu eklentinin nasıl kullanılacağı olmakta. Eklentiyi sunucuya kurduktan sonra yapılması gereken şey bir kazma alıp taş bloklarının bulunduğu bir yerde taşı eğilerek kazmak. Eğilme, çoklu kazmayı çalıştıran tetikleyicidir.
Bilinmesi gereken bir diğer şey özelliğin aktif olup olmayacağını ayarlamak. Eğer özelliğin kapatılması veya açılması isteniyor ise “/veinminer toggle” komutu girilmeli. Buna ek olarak “/veinminer toggle axe” gibi kategorilerle de ayarlama yapılabiliyor.
Bu içerikte siz değerli okurlarımız için VeinMiner’dan bahsedip “VeinMiner nasıl kullanılır?” sorusunu cevaplamış olduk. Umarız sizler için yararlı bir rehber olmuştur. Eğer aklınıza takılan sorular bulunuyor ise yorum olarak belirtebilirsiniz.
Eğer sen de Minecraft sunucusu kuracaksan hemen Minecraft server kirala!