Minecraft Server Kurma

Bazı insanlar Minecraft server kurma araştırması yaparak kendi hizmetlerini sunma gayreti içerisine girmek ister. Bu içerikte sizlere rehber hazırladık.

Minecraft oyunu, günümüzün en popüler oyunlarından birisi. Bu doğrultuda insanlar bu oyunu oynamakla kalmayıp sunucu kurmanın da nasıl olduğunu araştırabiliyor. Bir Minecraft sunucusuna sahip olmanın yolu o sunucunun temellerine hakim olmaktan geçer. Bunun için ise yapılması gereken şey sunucu kurmayı öğrenmek ve sunucular hakkında çeşitli bilgilere sahip olmak. Hiç dert etmeyin, bu rehberimiz sizin için hazırlandı.

Minecraft Server Kurma

Minecraft’ta Nasıl Sunucu Açılır?

Minecraft sunucusu kurmak isteyen oyuncuların yapması gerektiği şey bir sunucu yazılımı tercih etmek ve o yazılım üzerinde sunucuyu kurmak. Bu, en önemli aşamalardan birisi olmakta. Sunucu yazılımı seçmek için karşımıza pek çok uygulama çıkıyor. Bunlar arasında Spigot, CraftBukkit ve PaperMC örnek olarak gösterilebilir. Zaten genel olarak bu 3 sunucu yazılımı daha çok kullanılmakta.

Minecraft server kurma hakkında bilgi vermeden önce sunucu kurmanın bir diğer gereksinimini açıklamış olalım. Sunucu açmak için sunucu yazılımı belirlemenin yanı sıra bilinmesi gereken bir diğer şey sunucu firması seçmek. Bize göre Batıhost, samimi ekibi ve kaliteli makineleri ile güzel bir tercih olacak. Yakın zamanda altyapı güçlendirme çalışmaları ile Batıhost, vazgeçilmez bir ortam haline dönüştü.

Minecraft Server Kurma

Sunucu kurmak için önemsenmesi gereken bir diğer şey makinenin özellikleri olarak yer alıyor. Donanımlar yeterli düzeyde olduğu takdirde bu durumda sunucu performansı da harika olacaktır. Örneğin 1.19 sunucusu için düşük işlemcili 3 GB RAM’li bir makine almak lag yani gecikme sorunlarına yol açar. 1.12.2 için ise bu tür makineler yeterli olacaktır. 1.18, 1.19 veya 1.20 sunucusu kuracaksanız güçlü işlemcili makineler ve 8 GB’tan yüksek RAM’ler tercih edilmeli ki bir sorun ortaya çıkmasın.

Minecraft Server Kurma Aşamaları

Minecraft sunucusu kurmak isteyenler için bu başlık altında serverin nasıl kurulacağını açıklıyor olacağız. Umarız anlattıklarımız sizler için yararlı olur. Şunu ifade edelim ki eğer bir sorun ile karşı karşıya kalır iseniz yapmanız gereken şey bizimle yorumlar aracılığıyla iletişime geçmek. Sizlere en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışacağız.

Hosting Bul

Bir Minecraft sunucusu için öncelikle hosting firması seçmek gerekiyor. İnsanlar, kendi bilgisayarında da sunucu kurabiliyor olsalar da en iyi performans ve sürekli açık bir sunucu için makine kiralamak gerekmekte. Bunun için doğru tercihlerden birisi Batıhost olmakta. Şirket, hem uygun bütçeli hem de güçlü makineli sunucular sağlıyor. Müşteriler, kendi kuracağı sürüme göre en uygun makineyi tercih etmeli.

Şöyle bir yöntem de önerebiliriz. Başlangıçta düşük RAM’li makine alınabilir fakat kullanıcı kitlesi arttıkça ve performans düştükçe daha güçlü bir makineye geçilebilir. Bu da ekonomik açıdan verimlilik sağlar.

Minecraft Sunucu Kurma

Sunucu için Gerekli Dosyaları İndir

Bir hosting tercihi yaptıktan sonra yapılması gereken bir diğer şey sunucu yazılımı dosyası belirlemek. Karşımıza 4 büyük sunucu yazılımı çıkıyor. Bunlardan birisi Vanilla olmakta. Vanilla, Minecraft oyunu için resmî bir sunucu dosyası. Bu sunucu türünde eklenti desteği bulunmadığı için pek kullanılmasa da arkadaşlar arasında oynayanlar, bu sunucuyu tercih edebiliyor.

Daha profesyonel işler gerçekleştirmek için ise Spigot ve CraftBukkit karşımıza çıkıyor. Bu 2 sunucu da birbirine benzer yapıda yer alıyor. Spigot, günümüzde daha ön planda durmakta. Bunun yanı sıra bir de PaperMC yazılımından bahsetmeliyiz. Bu yazılım ise özellikleri azaltılmış ve hilelerin önüne geçilmiş bir uygulama. Daha çok yüksek performans almak isteyenler tarafından kullanılıyor.

Bir sunucu yazılımı belirledikten sonra yapılması gereken şey uygun bir sürüm seçmek. Uygun bir sürüm seçtikten sonra ise dosyayı indirip yeni oluşturulmuş bir sunucu dizinine atmak gerekir. Ayrıca dosyanın ismi “server.jar” olarak değiştirilmeli.

Sunucu Ayarlarını Hallet

Bir diğer aşamada sunucu için gerekli ayarların yapılması gerekiyor. Öncelikle sunucu klasörü içerisine “server.bat” isminde bir dosya eklenmeli. Bu dosya Notepad++ gibi bir düzenleyici ile açılmalı. Ardından ilk satıra “title Server” yazılmalı. “Server” kısmı, sunucuya verilecek olan isim.

Minecraft Sunucu Kurma

İkinci satıra ise “java -Xmx8G -jar server.jar” yazılmalıdır. Buradaki “8G”, sunucuya 8 GB RAM verildiğini gösteriyor. Oyuncular, kendi makinelerine göre en uygun miktarı belirlemeli ve bu değeri güncellemeli. Sonraki satıra “pause” ibaresi eklenmeli ve dosya kayıt edilmeli.

Minecraft Sunucu Kurma

Sunucuyu Başlat

Minecraft server kurma amacı bulunan üyelerin bu aşamadan sonra yapması gerektiği bir diğer şey sunucuyu başlatmak. Oluşturulan “server.bat” dosyasını açın. Bir süre sonra EULA hatası verecek. Bu sorunu çözmenin yolu “eula.txt” dosyasındaki değeri güncellemek. Bu dosyada “eula=false” yazılı bir değişken bulunacak. Bu değişkenin değeri “true” olarak güncellenmeli. Sonrasında kayıt edilmeli. EULA, Microsoft’un Minecraft için geliştirmiş olduğu bir sözleşme. Sunucuyu yönetirken bu sözleşmeye uymak gerekiyor. Sunucuyu başlattıktan sonra sorunsuz açılacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

İnsanların Minecraft server kurma dışında sorduğu bazı sorular da bizlerin karşısına çıkmakta. Google’da en çok sorular arasından 5 soruyu sizler için derledik.

Minecraft Server Ne Kadar?

Minecraft sunucusu kurmak isteyenler sunucuların ne kadar olduğunu sorgulamakta. Her bir sunucunun fiyatı seçilecek Minecraft sunucusu sürümüne göre değişir. Çünkü sürüm yükseldikçe bütçenin artması gerekir. Bu da daha güçlü makineler anlamına geliyor. Yani güncel sürümler için daha pahalı makineler alınmalı. Örneğin 1.12.2 için düşük işlemci yeterli iken 1.20 için daha güçlü işlemci gerekiyor. Bunu göz önünde bulundurmak gerekmekte. Sonuç olarak kullanıcılar, kendi ihtiyaçlarına göre uygun fiyatlı bir makineye kısa sürede sahip olabiliyor.

Minecraft Server Kurma

Minecraft Server Nereden Kiralanır?

Minecraft sunucusu kurmak isteyen insanların karşısına pek çok hosting firması çıkıyor. Hangi markanın güvenilir ve kaliteli olduğunu bilmek kolay olmaz. Bizim tavsiyemiz Batıhost’tan yana. Batıhost, sunduğu makinelerle ve hızlı teknik ekibi ile en iyi performansı vaat ediyor.

Minecraft Server Kurma Güvenli mi?

Sunucu kurmak güvenlidir fakat güvenli kaynaklardan bu işlemi uygulamak gerekir. Spigot veya Bukkit gibi siteler güvenilir kabul ediliyor. Bu gibi sitelerden eklenti indirilmeli. Bunun yanı sıra daha pek çok güvenilir ve popüler kaynak siteleri mevcut. Özet geçmek gerekirse güvenilir olan kaynaklardan yararlanılmalı fakat yine de ekstra özen göstermek gerekiyor.

Minecraft Sunucu Kurma

Harita Nasıl Güncellenir?

Eğer dışarıdan farklı bir harita yüklemek isterseniz öncelikle sunucuyu kapatmalısınız. Ardından Haritayı sunucu dizinine atmalısınız. Sonrasında “server.properties” dosyasını açıp “level-name” kısmına haritanın ana klasör adını yazmalısınız. Kaydettikten sonra sunucuyu başlatmalısınız.

Bunun yanı sıra birden fazla harita yüklemenin de yolu mevcut. Bunun avantajı sunucuyu kapatmadan harita eklemenin mümkün olması. Pek çok eklenti önerebiliriz fakat en çok kullanılan plugin “Multiverse-Core” olarak yer alıyor. Bu eklentiyle sunucu dizinine eklenen haritalar, sunucuya eklenebilmekte.

Multiverse-Core eklentisi ile sunucu dizinine eklenen bir haritayı yüklemek için “/mv import name NORMAL” yazılmalı. Buradaki “name” kısmı haritanın adı olacak. “NORMAL” ise haritanın türü. Bununla beraber “NETHER ve SKYLANDS” gibi türler de mevcut. Bu eklentinin yeni harita oluşturma özelliği bulunduğunu da belirtmiş olalım.

Minecraft Server Kurma

Minecraft Sunucusuna Nasıl Eklenti Yüklenir?

Minecraft server kurma işlemini tamamlayanların yapması gerektiği şeylerden birisi de eklentiler kullanmak. Sunucu dizininde “plugins” klasörü yer alıyor. Bu klasörün içine sürüm ile uyumlu eklentiler atılmalı. Sonrasında sunucu konsolunda “reload” komutu çekilmeli. Eğer bir hata oluşursa sunucu yeniden başlatılmalı.

Bunun yanı sıra PlugMan eklentisi de kullanılabilir. Bu eklentinin amacı, konsol üzerinden eklentileri başlatma olanağı. PlugMan, sunucuyu yeniden başlatmadan yeni eklentilerin başlamasını sağlar fakat şunu unutmayın ki bazı eklentiler için sunucunun yeniden başlatılması gerekebilir. Eğer eklenti ekleme sonrasında bir problem oluşursa sunucuyu yeniden başlatmalısınız.

PlugMan ile “plugins” dizinine eklenen bir eklentiyi yüklemek için konsol üzerinden “plugman load plugin” yazılmalı. Buradaki “plugin” kısmı, eklenen eklentinin adı olacak.

Konuyu nasıl buldun?
2
0
0
0
8

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir