Minecraft Sponge sunucusu

Bu rehberimizde siz değerli okurlarımız için Minecraft Sponge sunucusu kurulumu hakkında çeşitli bilgiler vermek istiyoruz.

Minecraft, günümüzün en popüler oyunlarından birisi. Hal öyle bir noktaya ulaştı ki bu oyun, GTA V’i bile geride bıraktı. Hayal dünyası geniş oyuncular için harika olanaklar sunan Minecraft oyununda yapılabilecek birçok şey bulunmakta. Çıktığı günden bu yana gelişen oyun, mod desteğine de sahip. Mod desteği için Forge veya Fabric gibi çeşitli mod yükleyicileri kullanılıyor. Buna ek olarak insanlar, Spigot gibi eklenti destekli modlu sunucu da kurmak isteyebilir. Bunun da bir çözümü mevcut.

Minecraft Sponge Nedir?

Eğer bir Minecraft Sponge sunucusu kurmak istiyor iseniz öncelikle Sponge’un ne olduğunu iyi bilmek gerekir. Sponge, Forge destekli bir Minecraft modu. Amacı, sunucuya eklenti eklemeyi sağlamak. Yani Sponge, aslında mod ekler gibi sunucuya ekleniyor. İstemci tarafına ekleme gereksinimi bulunmuyor. Sunucuya eklendikten sonra yapılması gereken işlem eklentileri sunucuya eklemeye başlamak. Modlarla beraber uyumlu bir şekilde çalışacaktır.

Minecraft Sponge sunucusu

Minecraft Sponge Sistem Gereksinimleri

Minecraft oyunu için Sponge modunu kurmak isterken sistem gereksinimlerini de bilmek gerekiyor. Sistem gereksinimi, kullanılacak olan sürüme göre değişiklik gösteriyor. Eski sürümde daha düşük olan sistem gereksinimi yeni sürümde daha yüksek olacaktır. Zaten Sponge, en son 1.16.5 sürümünü destekleyen bir mod olduğu için sunucuya en az 2 GB RAM vermek gerekir ki kurulacak mod ve eklentilere göre bu miktarın artması gerekebilir. Ayrıca oyuncu sayısı da RAM miktarını etkiler. Bundan dolayı 2 GB, başlangıç için ideal.

Minecraft Sponge Sunucusu Nasıl Kurulur?

Eğer bir Sponge sunucusu kurmak isterseniz öncelikli olarak Forge yazılımını kurup modlu sunucu kurulumunu tamamlamak gerekiyor. Bu aşamanın ardından Sponge modunu sunucuya eklemek gerekir. Sonrasında ise gerekli aşamaların tamamlanması sağlanmalı. Bu rehberimizde 1.16.5 için Sponge sunucusu kurulumunu anlatıyor olacağız.

Bir Hosting Firması ile Anlaş

Öncelikli olarak yapılması gereken şey bir hosting yani barındırma şirketi ile anlaşmak. Barındırma firmaları, sunucuların 7/24 açık kalmasını ve daha iyi performanslı makineleri uygun fiyata kiralamayı sağlıyor. Evde de modlu sunucu kurulur fakat performans arayışında bulunanlar bir sunucu makinesi kiralamalı. Aylık olarak kiralanan makineler, yüksek internet hızı ve güçlü işlemcilerle müşterilere verilmekte.

Bu firmalardan birisi olup kısa sürede popülerliğe kavuşan Batıhost, harika bir tercih olacak. 1 GBps internet altyapısı sunan şirket, yüksek işlemcili makinelerin yanı sıra kullanıcı, ne kadar RAM istiyor ise o kadar RAM ayırıyor. Ayrıca ek disk alanı alma imkanı da bulunuyor. Bu sayede eğer alan yeterli olmazsa daha fazla depolama alanına sahip olunuyor.

Özel Minecraft sunucu paneline de yer veren Batıhost ekibi, bununla birlikte bilgili bir teknik destek ekibine sahip. Daha pek çok özelliği ile bizleri büyüleyen firma, sizler için elinden gelenin en iyisini ortaya koymaya çalışıyor.

Sanal Makineye JAVA Kur

Eğer bir sanal makine kiraladıysanız Minecraft Sponge sunucusu için yapmanız gereken bir diğer şey JAVA kurmak. Sanal makineyi başlattıktan sonra hemen JAVA kontrolü yapmalısınız. JAVA sürümünü kontrol etmek için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Başlat + R” tuşlarına basın ve Çalıştır uygulamasını başlatın.
  2. Uygulamaya “CMD” yazın ve komutu çalıştırın.
  3. Konsol uygulaması açılacak. Konsola “java -version” yazdığınız takdirde JAVA sürümü görünecek.

JAVA sürümü eğer 8 ise bir değişiklik yapmanıza gerek yok fakat komut hata veriyor ise veya farklı bir sürüm mevcut ise JAVA 8 kurmalısınız. JAVA 8 kurmak için JAVA’nın resmî web sitesine girmelisiniz ve JAVA’yı indirip hemen bilgisayara kurmalısınız.

Modları Hazırla

Eğer JAVA kurulumu tamamlandıysa modlu sunucuya sahip olmak için bir diğer şey modları yüklemeye başlamak. Modları kendi bilgisayarınızdan veya sunucu makinesinden yükleyebilirsiniz. Modları hızlı bir biçimde kurmak için CurseForge Launcher öneriyoruz. Bu uygulamanın amacı mod yüklemeyi kolaylaştırmak ve Minecraft dahil birçok oyunu modlu olarak oynamak.

CurseForge Launcher ile beraber bir profil oluşturduktan sonra hemen profili dışa aktarın. Ardından dışa aktarılan profili daha sonra arkadaşlarınızla paylaşmanız gerekecek. Bu profil, modların listesinin bulunduğu bir dosya. Oyuncular, bu modları kurarak sunucuya giriş yapabilecek.

Eğer Minecraft Sponge sunucusu kurmak için modları kendi bilgisayarınızda hazırladıysanız mod dosyalarını toplayıp arşivlemeli ve sunucu makinesine göndermelisiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey kopyalayıp makinede yapıştırmak. Bu işlem sonucunda dosya, internet bağlantısı üzerinden aktarılıyor. Eğer sunucu makinesi üzerinden bu işlemi uyguladıysanız o zaman sunucu hazır hale geldikten sonra mod dosyalarını sunucuya aktarmalısınız.

Burada özet olarak anlatmış olsak da detaylı bir mod aktarma rehberi için yapmanız gereken şey buradaki başlığı incelemek. Burada CurseForge kullanımı ve modları sunucuya aktarma gibi pek çok olaydan bahsetmiş bulunduk.

Minecraft Sponge sunucusu

Sunucu Dosyalarını İndir

Gelelim bir diğer aşamaya. Bu aşamada yapılması gereken şey Forge kurmak. Bunun için Forge web sitesine girilmeli. Ardından sol sekmede 1.16.5 sürümü seçilmeli. Tercih yapıldıktan sonra sağdaki önerilen sürüm indirilmeli.

Minecraft Sponge sunucusu

İndirilmesi gereken bir diğer şey Sponge Forge modu. Bunun için ise Sponge sitesine girilmesi gerekiyor. Siteye girdikten sonra biraz aşağıda Sponge Forge dosyası için indirme butonu yer alıyor. Bu butona bastıktan sonra üst kısımdan sürüm tercihi yapılmalı. Ardından yeni bir sayfa açılacak. Yüklenen sayfada en üstteki dosya indirilmeli. Bu 2 dosya hazır hale geldikten sonra bir diğer aşamaya geçiş yapılmalı.

Eklentileri Hazır Hale Getir

Eğer Minecraft Sponge sunucusu kurmak istiyor iseniz diğer adımları da bilmelisiniz. Bir diğer aşamada uygulanması gereken şey eklentileri indirmeye başlamak. Modlar zaten CurseForge Launcher ile hazır hale getirilmişti. Sırada eklentiler var. Eklentiler için Sponge sitesine girilmeli. Bu sitede 1.16.5 için uygun eklentiler kurulmalı. Bu eklentiler için en uygun sürümler indirildikten sonra eklentilerin eklenmesi gereken yer oluşturulan boş bir “plugins” dizini olacak. Ne kadar eklenti kurmak isterseniz o kadar eklentiyi buraya yerleştirebilirsiniz. Bu bağlamda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor fakat performans açısından abartmamanız önerilir.

Minecraft Sponge sunucusu

Eksiklikleri Tamamla

Bir diğer aşamada uygulanması gereken şey Forge kurulumuna geçmek. Bunun için Forge dosyasını açın. Uygulama başladıktan sonra “Install Server” seçeneğini seçin. Ardından oluşturulan boş bir dizini seçin ve “OK” butonuna basın. Sunucu dosyaları birkaç saniye içerisinde hazır hale gelecek.

İşlem tamamlandıktan sonra yapmanız gereken şey sunucu dizinine girip “mods” klasörü oluşturmak. Ardından Sponge modunu buraya eklemek. Ayrıca daha önce oluşturmuş olduğunuz “plugins” klasörünü de “mods” dizini içerisine yerleştirin.

Sırada “Start.bat” dosyası oluşturma aşaması var. Bu dosyayı oluşturduktan sonra dosyayı Notepad++ gibi bir uygulama ile başlatın. Sonrasında ilk satıra “java -Xmx4G -jar Server.jar” yazın ve ikinci satıra “pause” ekleyip dosyayı kaydedin. Bu aşamanın ardından sunucu dizininde Forge adı geçen bir JAR dosyası olmalı. Bu dosyanın adını “Server.jar” olarak güncelleyin. Sonrasında “Start.bat” dosyası ile sunucuyu başlatın.

EULA hatası verecektir. Bu hatayı verirse “eula.txt” dosyasını açıp “eula=true” güncellemesini yapın. Bu güncellemenin ardından sunucuyu tekrar başlatın. Bu sefer sorunsuz bir şekilde yüklenecek.

Minecraft Sponge sunucusu

Sunucuyu Keyifle Oynamaya Başla

Minecraft Sponge sunucusu yüklendikten sonra “stop” komutu ile sunucuyu ve konsolu kapatın. Ardından “mods” dizinine daha önce hazır hale getirmiş olduğunuz modları ekleyin. Bu modları sunucuya ekledikten sonra yapılması gereken bir diğer şey harita yüklemek. Eğer sıfır bir haritada oynayacaksanız bir ayar yapmanıza gerek yok fakat farklı bir harita yüklemek isterseniz sunucu dizininde bulunan “world” adlı haritayı kaldırıp kendi haritanızı ekledikten sonra ismini “world” olarak güncelleyin.

Modlar hakkında da bilgi verelim. Eğer modlarla ilgili güncellemeler yapmak isterseniz “config” klasörüne girmelisiniz. Burada modlar ile ilgili pek çok ayar güncellemesi yapılabilmekte. İstediğiniz modlar için çeşitli düzenlemeler yapabilir, değişkenlerin değerlerini değiştirebilirsiniz. Buna ek olarak “server.properties” dosyasını da güncellemeniz mümkün olmakta. Artık sunucuyu başlatıp arkadaşlarınızla ve diğer oyuncularla birlikte keyifle oynamaya başlayın.

Konuyu nasıl buldun?
1
0
0
0
1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir