Bu yazımızda siz değerli okurlarımız için Minecraft sunucu kurma ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyoruz. Umarız sizler için yararlı bir içerik olur.
Bilgisayar oyunları, 20. yüzyıldan bu yana bilgisayarların gelişmesiyle beraber büyük bir yol aldı. İlk video oyunları ekrandaki noktalardan oluşuyordu. Noktaların hızlı hareketi ise çizgi gibi görünüyordu. Günümüze doğru oyunlar önce renklendi sonra da 3 boyutlu hale dönüştü. Son yıllarda ise gerçekçi oyunlar ve ışın izleme teknolojisi ile karşı karşıyayız.
İnsanlar için harika şeyler vaat eden oyunlar arasında 2009 yılından bu yana gelişmekte olan Minecraft da bulunuyor. Bu oyun hakkında bilinmesi gereken birçok şey yer almakta. Bunlardan birisi de sunucu kurma olarak karşımıza çıkıyor. Birçok oyuncu, nasıl Minecraft server kuracağını araştırıyor. Neyse, lafı daha fazla uzatmadan hemen içeriğe dalış yapalım. Çayınızı veya kahvenizi almayı ve bu keyifli yazıyı güzelce okumayı unutmayın.
Minecraft Sunucusu Nereden Kiralanır?
Minecraft sunucusu kiralamak isteyen pek çok birey bulunuyor. Bazı bireyler henüz bu işe yeni girdiği için tecrübeli olmayabilir. Tecrübe sahibi olmak isteyenler için bu rehberi hazırladığımızı belirtelim.
Minecraft sunucusu kiralamak isteyenlerin yapması gerektiği şey kendine güzel bir hosting firması bulmak. Güvenilir hosting şirketleri arasında Batıhost da yer alıyor. Batıhost, sunduğu muazzam hizmet ve hızlı teknik destek ekibi ile insanların karşısına çıkıyor. Kısacası Minecraft server Batıhost firmasından kiralanır.
Minecraft Sunucu Kaç TL?
Fiyatlar her yıl değişebilir. Fiyatları belirleyen çeşitli etkenler var. Bunlardan birisi elektrik. Bildiğiniz üzere bilgisayarlar elektrik tüketir. Elektrik, sistemlerin çalışması için en önemli kaynaklardan birisi. Enerji maliyeti arttıkça bu durum fiyatlara da yansıyacaktır.
Bir diğer kriter internet olmakta. İnternet, elektrik kadar hayati bir öneme sahip. Çünkü internet altyapısı güzel olan bir şirket, müşterilerine en iyi bağlantı kalitesini sunar. Bu da olumlu geri dönüşler anlamına geliyor. Batıhost, daha önce yaptığı altyapı çalışmaları ile sunucuların kalitesini daha da yükseltmiş bulundu.
Daha pek çok kriter fiyatları etkilemekte. Bir diğeri ise bakım maliyetleri. Bakım maliyetleri de zaman zaman gerekli bir durum. Çünkü bazen makinelerin güçlendirilmesi gerekebilir veya bazı onarım işlemine ihtiyaç duyulabilir. Personellerin maliyetlerinin karşılanması adına da bir miktar ücret fiyatlara yansır.
Bu ve bu gibi daha pek çok maliyeti sıralayabiliriz. Özet geçmek gerekirse Minecraft sunucu kurma amacı bulunan bireyler, bu maliyet kriterlerine rağmen en uygun fiyatlı sunucu makinelerinden rahatlıkla yararlanabiliyor.
Minecraft Sunucu Kurma için Gereksinimler
Minecraft sunucusu kurmak için gerekli pek çok şeyin bilinmesi gerekiyor. Öncelikli olarak bu tür bir sunucuyu kurmanın ilk adımı sunucu kiralamak. Sunucu kiralama işlemi yaparken seçilecek olan Minecraft sürümüne göre en uygun makineye yer verilmeli. Örneğin 1.12.2 için 4 GB RAM yeter. 1.19 için ise 8 GB RAM tavsiye ediliyor. Çünkü başlangıçta az da tüketse harita büyüdükçe RAM tüketimi de artacak. Bundan dolayı en sağlıklı kararı vermek gerekiyor.
Bir Minecraft sunucusuna sahip olmak isteyenlerin dikkat etmesi gerektiği diğer şey yazılımlar. Sunucu kurmadan önce hangi yazılımların kullanılacağı belirlenmeli. Bu yazılımlar ile birlikte sunucuda gerekli işlemler yapılmaya başlanmalı. Örneğin Spigot sunucu dosyası, gerekli dosyalardan birisi. Bunun yanı sıra kullanılacak eklentiler ve config dosyaları da ayarlanmalı. Kısacası nasıl bir sunucu arıyor iseniz ona göre bir düzenleme yapmalısınız.
Sunucu Kurma Güvenilir mi?
İnsanların akıllarındaki sorulardan birisi de server kurma işleminin ne kadar güvenilir olduğu. Minecraft sunucu kurma amacı bulunan insanlar için bu sorunun cevabını da paylaşmak isteriz. Minecraft oyuncuları için sunucu kurmak büyük bir hayal olabilir. Bu hayali gerçekleştirmenin yolu sunucu hazırlamaktan geçiyor.
Sunucu hazırlarken güvenilir kaynaklardan yararlanıldığı sürece herhangi bir problem olmayacaktır. Spigot, PaperMC ve Bukkit gibi güvenilir kabul edilen sunucu dosyalarının yanı sıra eklentilerin de Spigot gibi güvenilir yerlerden indirilmesi gerekir.
Ayrıca eğer sunucu makinesi kullanılacak ise şunu belirtmek istiyoruz ki makinede kişisel hesapların açılmamasını tavsiye ederiz. Bunun yerine yan hesaplar kullanılması gerekir. Örneğin yedekleme amaçlı Google hesabı kullanırken bunu hatırlayın. Makinenin hacklenme ihtimaline karşı oyun severler, bunu göz önünde bulundurmalı.
Minecraft Sunucu Kurma Adımları
Minecraft server kurma arayışında bulunanlar için bu başlık altında sizlere güzel bir rehber hazırladık. Umarız buradaki rehber işinizi görür.
Hosting Şirketini Seç
Öncelikli olarak yapılması gereken şey bir hosting firmasıyla anlaşmak. Hosting şirketi seçimi, en önemli adımlardan birisi. Seçilecek olan firma, sizin sunucunuzun ne kadar kaliteli bir performansa sahip olacağını belirleyecek.
Biz, Batıhost’u öneriyoruz. Batıhost, hem basit hem de güçlü işlemcili makinelerle ihtiyaca yönelik sunuculara yer veriyor. Yani oyuncu, kendine en uygun bütçeli makineyi seçebiliyor. Tabii eğer 1.19 gibi güncel sunucular kullanılacak ise güçlü işlemcili makineler seçilmeli.
Sunucu Dosyasını İndir
Minecraft sunucusu kiralama işlemi sonrasında sunucu dosyasının indirilmesi gerekir. Bunun için oyuncuların karşısına 3 farklı popüler alternatif çıkıyor. Bunlardan birisi Spigot olarak yer almakta. Spigot sunucu yazılımı, yıllardır piyasada bulunan ve rekabette önemli bir paya sahip bir uygulama.
Bir diğer yazılım ise Bukkit olarak belirtilmekte. Bukkit, daha eski bir sunucu yazılımı olarak yer alıyor. Bir de PaperMC bulunuyor. Bu da hafif sunucu yazılımı arayanlar ve bazı optimizasyonlar için önemli bir uygulama olmakta. Büyük bir fark olmasa da daha performanslı bir sunucu deneyimi için PaperMC kullanılmalı.
Sunucu dosyasını indirdikten sonra yapılması gereken şey dosyanın adını “server.jar” olarak güncellemek. Ardından oluşturulan boş bir dizine atmak.
Sonrasında dizinin içerisine “start.bat” adında bir dosya eklenmeli. Dosya Notepad veya Notepad++ ile açılmalı ve ilk satıra “title Server” yazılmalı. “Server” kısmı, sunucunun başlığı olacak.
Bir diğer satıra “java -Xmx4G -jar server.jar” yazılması gerekiyor. Buradaki “4G” kısmı sunucuya ayrılacak olan RAM miktarı. Şunu ifade edelim ki sunucuya makinedeki tüm RAM miktarını vermeyin. Makineye de RAM bırakın. Son satıra ise “pause” yazın. Bu da eğer hata oluşursa konsolun kapanmaması için uygulanıyor.
Sunucuyu Başlat
Minecraft sunucu kurma amacı bulunanların bu süreçten sonra yapması gerektiği şey kaydetmiş olduğu “start.bat” dosyasını başlatmak. EULA hatası verecek. “eula.txt” dosyası açılmalı ve “eula=true” olarak güncellenmeli.
EULA, Microsoft’a ait bir sözleşme. Amacı, Minecraft sunucularının nasıl kullanılması gerektiğini belirtmek. Yani bu bir hizmet sözleşmesi. Onaylanmadığı takdirde sunucu kullanılamaz.
EULA onaylandıktan sonra sunucu tekrar başlatılmalı. Bu aşamadan sonra sorunsuz bir şekilde açılması gerekiyor. Sunucu açıldıktan sonraki aşama ise eklentilerin yüklenmesi ve var ise haritanın değiştirilmesi. Haritayı güncellemek için “server.properties” dosyasındaki “level-name” kısmı sunucu dizinine eklenen haritanın adıyla değiştirilmeli. Eklentiler ise “plugins” klasörüne yüklenmeli.
Bu yazımızda sizler için Minecraft sunucu kurma hakkında detaylı bilgiler yayınladık. Umarız bu rehberimiz işinize yaramıştır. Elimizden geldiğince en önemli bilgileri paylaşmaya gayret gösterdik. Eğer aklınızda takılan sorular var ise yorum kısmına atabilirsiniz.