Fabric ile modlu sunucu kurma amacı bulunanlar için bu rehberimizde Fabric kullanarak nasıl sunucu kurulacağını anlatıyor olacağız.
Günümüzün en önemli mod yapılarından birisi olan Fabric, Forge’un rakibi olmakta. Forge, daha eski bir yazılım olurken Fabric, güncel sürümlerde oyuncuları karşılıyor. Bu mod yükleme aracı ile beraber yeni nesil modlara erişmek mümkün. Tabii aynı durum Forge için de geçerli. Bu rehberimizde Fabric ile Forge arasındaki farkları ve Fabric ile nasıl sunucu kurulacağını anlatmak istiyoruz. Lafı daha fazla uzatmadan hemen içeriğe dalış yapalım.
Fabric
Fabric, 1.14 ve sonraki sürümleri destekleyen bir mod yükleyicisi. Bu paket ile beraber insanlar, istedikleri uyumlu modları kurarak arkadaşlarıyla beraber daha eğlenceli bir sunucuya ev sahipliği yapıyor. Forge ile en önemli farkı Forge’un daha eski sürümleri de destekliyor oluşu. Fabric, sonradan çıkan bir uygulama olduğu için eski sürümlerde yer almıyor.
Forge ile Fabric hakkında bazı farklılıklara değinmek isteriz. Bu bilgileri çeşitli kaynaklardan aldığımız için doğruluğu hakkında kesin bir bilgi sunamayız. Bunları madde madde sıralayacağız.
- Fabric, Forge’a göre daha iyi performans sunuyor.
- Forge, daha büyük bir mod kütüphanesine sahip.
- Fabric’in daha pratik bir geliştirme süreci olduğu söyleniyor.
- Forge, eski olduğu için daha fazla belgeye sahip.
- Forge, daha büyük bir topluluğa hitap ediyor.
Fabric ile Modlu Sunucu Kurma
Fabric kullanarak modlu bir sunucuya sahip olmak için birçok adımı bilmek ve bu aşamaları güzelce uygulamak gerekir. Bu yazıyı anlatırken Fabric 1.18 sürümünü baz alıyor olacağız. Özet geçmek gerekirse önce bir hosting şirketi bulmak gerekiyor. Ardından JAVA kurup sunucuyu hazırlamaya başlamak gerekir. Sonrasında gerekli düzenlemelerin yapılması ve keyifle oynanması gerekmekte.
Hosting Şirketi Keşfet
İlk olarak bir hosting şirketi ile anlaşma sağlanması gerektiğini belirtelim. Bunun için en uygun firmalardan birisi olan Batıhost, kullanıcıları için çeşitli olanaklara ev sahipliği yapan bir yer. Örneğin sanal makine kurulduğunda hazır eklenti paketleri ile birlikte geliyor. Ayrıca sunucu için özel bir panel dahi mevcut. Bu sayede sunucuyu daha pratik yönetmek mümkün hale gelecek.
JAVA Kur
Eğer Fabric ile modlu sunucu kurmak istiyor iseniz pek çok adımı bilmelisiniz. Batıhost’tan sanal makine kiraladıktan sonra bir diğer aşamada JAVA yazılımının kurulması gerekmekte. JAVA kurmak isteyenlerin bilmesi gerektiği şey uygun JAVA sürümünün kurulması. Fabric 1.18 için en uygun JAVA sürümü JAVA 17 olacak. Bundan dolayı hemen JAVA’nın resmî web sitesine girilmeli ve JAVA 17 kurulmalı.
Büyük ihtimalle makinede JAVA 17 bulunmuyor ama yine de kurulum yapmadan önce kontrol etmekte fayda var. Bunun için sanal makinede “Başlat + R” tuşlarına basıp “CMD” yazın ve çalıştırın. Konsol ekranı açılacak. Ekrana “java -version” yazın. JAVA sürümü büyük ihtimal 8 olmalı. JAVA 17 değil ise JAVA 17 kurup tekrar kontrol sağlayın.
Sunucu Dosyasını İndir
Artık JAVA hazır olduğu halde sunucu dosyasını indirme aşamasına geçilmeli. Hemen Fabric 1.18 indirmek için Fabric sitesine girin. Burada üst kısımda sürüm seçme alanı bulunacak. Bağlantıya tıkladıktan sonra bu alan gözükecek. Bağlantıya basınca “0.9.0” sürümünü seçin. Ardından indirme işlemini başlatın.
Modları Hazır Hale Getir
Fabric ile modlu sunucu kurmak için bir diğer etaba geçiş yapalım. Eğer bir sunucu makinesi kiraladıysanız sırada modları hazırlamak yer alıyor. Bunun için bu bağlantıya girilmeli ve hangi modlar kurulacak ise uygun sürüm ile beraber seçilmeli. Şunu belirtelim ki modları kurmadan önce Fabric filtrelemesi yapın ki bir karışıklık olmasın. Modları hazır hale getirdikten sonra bir kenarda tut.
Sunucuyu Kur
Bildiğiniz üzere az önce Fabric mod sistemi için sunucu dosyasını indirmiştik. Bu dosyayı açın. Uygulamayı başlattıktan sonra yapılması gereken bir diğer şey “Server” tercihini yapmak. Sürüm “1.18.2” olarak seçilmeli. Ardından yüklemek için yeni oluşturulan boş bir dizin belirlenmeli. Sonraki adımda “Install” butonuna basılmalı ki kurulum işlemi başlatılmış olsun.
Bu işlemin ardından yeni bir pencere açılmış olacak. Bu pencerede “Download server jar” yazılı düğmeye basılıp sunucu dosyasının indirilmesi gerekir. Bu seçenek, Vanilla sunucu dosyasını indirerek eksik dosyayı tamamlar. Sunucu dosyası indikten sonra “Generate” butonuna basıp sunucu başlatmak için gerekli komut dosyasını oluşturun.
Modları Sunucuya Ekle
Sırada modları sunucuya aktarmak var. Bunun için sunucu dizininde eğer yoksa “mods” klasörü oluşturun ve modları buraya aktarın. Şimdi sunucuyu başlatmadan önce birkaç ayar daha yapılması gerekecek.
Haritayı Sunucuya Ekle
Oyuncular, Fabric ile modlu sunucu kurmak isteyebilir. Bunun için pek çok etabın bilinmesi gerekmekte. Bir diğer etap haritayı eklemek. Eğer farklı bir harita kullanacaksanız yapmanız gereken şey sunucu dizininde var ise “world” adlı haritayı silmek. Yerine kendi haritanızı ekleyip ismini “world” olarak değiştirmek.
Ayarları Tamamla
Artık ayarların yapılması gerekiyor. Ayarları tamamlamak için sunucunun bir kez başlatılıp gerekli dosyaları oluşturması gerekir. Sunucuyu başlattıktan sonra yüklenmesini bekleyin. Ardından “stop” komutunu kullanarak sunucuyu kapatın.
Sunucu dizininde “config” veya benzer adda bir dizin olmalı. Bu dizinde mod ayarları yer alacak. Modların değişkenleri buradan düzenlenerek istenildiği gibi kullanılabilir. Ayrıca “server.properties” dosyası da düzenlenebilir. Düzenleme işlemi sonrasında dosyayı kaydetmeyi unutmayın. Ayrıca dosyalar açılmıyor ise Notepad++ uygulaması ile açmayı deneyin.
Sunucuda Keyifle Oynamaya Başla
Buraya kadar hazır iseniz Fabric ile modlu sunucu kurma arayışı nihayet son bulmuş demektir. Yani artık bir sunucu sahibisiniz. Bundan sonra yapmanız gereken şey sunucuyu başlatıp arkadaşlarınızla birlikte oynamak. Sunucudaki mod listesini arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın. Bunun için CurseForge Launcher kullanabilirsiniz. Bu uygulama sayesinde modları dışa aktarıp tekrar içe aktarmak kolay olmakta.