Minecraft 1.14 sunucu kurulumu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen pek çok kişi var. Bu rehberimizde 1.14 sunucusunun nasıl kurulacağını açıklayacağız.
Minecraft, günümüzün en popüler oyunlarından birisi olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Bu bağlamda oyunu oynarken kullanıcıların karşısına çeşitli olanaklar da veriliyor. Bunlar arasında hayatta kalma, mimari çalışmalar gerçekleştirme ve mini oyunlar oynamayı örnek olarak gösterebiliriz. Daha bunun gibi birçok Minecraft aktivitesi mevcut.
Bazı oyuncular, 1.14 sürümünü beğendiği için bu sürümü oynamakta. Sunucunun özelliklerinden faydalanırken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Bunlardan birisi sunucu için gerekli olan bileşenler. Sunucuyu kurarken gerekli olan şeyler arasında JAVA, sunucu yazılımı ve bazı dosyalar yer almakta. Sizlere bu rehberimizde detaylı olarak her bir adımı anlatıyor olacağız.
Minecraft 1.14 Yenilikleri
Öncelikli olarak 1.14 versiyonu ile beraber oyuna neler geldiğinden bahsetmiş olalım. Sonrasında 1.14 sunucusunun nasıl kurulacağı bilgisini vermeye çalışacağız. 1.14 sürümü, 23 Nisan 2019’da yayınlandı. Yani bu bayramda çocuklar ve gençler, yeni güncelleme ile sevinmiş oldu.
Güncelleme ile beraber pek çok yenilik bizlerle buluştu. Bu sürümde gelen yeniliklerden birisi bambular oldu. Bambu, 16 blok seviyesine kadar uzayabilen bir bitki. Özellikle 1.20 sürümünde daha değerli hale gelecek çünkü dekoratif amaçlı kullanımı mümkün olacak. Bambu, hızlı yetişmesinden ötürü bol bol mahsul sunar. Bu da dekorasyon amaçlı blokların sayısını hızla arttıracaktır. Tabii bambuların sayısı arttıkça FPS düşer. Buna dikkat etmek gerekiyor.
Minecraft 1.14 sunucu kurulumu hakkında bilgi vermeden önce oyuna eklenen bloklar ile ilgili biraz daha bilgiler verelim. Oyuna eklenen bir diğer blok varil oldu. Barlarda karşımıza çıkmasıyla meşhur olan bu bloklar dışında oyuna çan da eklenmiş bulunuyor. Ayrıca yeni fırın türlerine de bu versiyonda yer verilmekte.
Oyunda kendine yer veren diğer blokları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kamp ateşi
- Gübre oluşturucu
- Yüksek fırın
- Kartografi tablosu
- Okçuluk masası
- Yeni çiçekler
- Zımpara makinesi
- Yapboz blokları
- Yeni ışık kaynağı
- Dokumacı
- Yeni nota bloğu sesleri
- İskele
- Yeni basamak türleri
- Yeni tabela türleri
- Demirci masası
- Barbekü aleti
- Yeni merdiven türleri
- Taş kesici
- Tatlı meyveli çalılar
- Yeni duvar türleri
Minecraft 1.14 sunucu kurulumu hakkında bilgi vermeden önce biraz da 1.14 sürümü için yeni item yani eşyaları inceleyelim. Bunlar arasında yeni flama desenleri yer almakta. Minecraft, bu sürümde 4 yeni desene sahip oldu. Bunun yanı sıra kullanıcılar, yeni bir silah olan yaylı tüfek ile karşılaştı. Bunların dışında oyuna aşağıdaki eşyalar eklenmiş oldu.
- Yeni boya türleri
- Deri at zırhı
- Kedi, tilki, panda, pillager, ravager, tüccar lama ve gezgin tüccar yumurtası
- Şüpheli güveç
- Tatlı meyve
Minecraft 1.14 Sunucu Kurulumu
Oyuncuların en çok merak ettiği o ana geldik. Sizlere test edilmiş ve onaylanmış bir şekilde doğru sunucu kurulumunu görsellerle destekleyerek yani uygulamalı olarak anlatıyor olacağız. O zaman sunucu kurmaya hazırsanız hemen başlayalım.
Hosting Firmanı Seç
Öncelikli olarak yapılması gereken şey hosting firması seçimi yapmak. Hosting firması belirlemek isteyen bir birey, çeşitli karşılaştırmalar yapabilir ve müşteri yorumlarını takip edebilir. Bizim tavsiyemiz Batıhost olmakta. Batıhost, sağladığı kaliteli makinelere ile hem bütçe dostu hem de güçlü sunuculara yer veriyor. Yani müşterinin ne kadar bütçesi var ise ona göre uygun bir makine alabiliyor.
JAVA Kur
Hosting firması seçip makineyi aldıktan sonra makineye uzak masaüstü yöntemiyle giriş yapılmalı. Makinenin bulunduğu sayfanın altında giriş bilgileri yer alır. Makineye girdikten sonra gerekirse JAVA kurmalısınız. JAVA sürümünü kontrol etmenizi öneririz. Bunun için “Başlat + R” tuşlarına basın. Ardından “CMD” yazıp çalıştırın. “java -version” komutunu çalıştırın. Eğer JAVA 8 ise JAVA kurmanıza gerek yok.
Minecraft 1.14 sunucu kurulumu için JAVA, büyük bir öneme sahip. Çünkü Minecraft sunucusu, JAVA altyapısı üzerinde çalışıyor. JAVA 8 bulunmuyor ise yapmanız gereken şey hemen JAVA 8 kurulumunu başlatmak. Bunun için JAVA indirmek ve sonrasında çalıştırmak gerekiyor. İşlem tamamlandıktan sonra CMD ile tekrar kontrol sağlayın.
Sunucu Yazılımı Dosyasını İndir
JAVA kurulumu tamamlandıktan sonra bir sonraki aşamada Spigot 1.14.4 indirmek gerekiyor. 1.14.4, Minecraft’ın en güncel 1.14 sürümü olmakta. Bundan dolayı bu sürümü seçtik. Spigot yerine alternatiflere de yönelebilirsiniz. Genel olarak birbirine benzer şekilde kurulum yapılıyor.
Spigot 1.14.4 sunucu dosyasına sahip olmak için bu bağlantıya tıklayın. Ardından sayfayı aşağı kaydırıp 1.14.4 dosyasını bulun. Sonrasında indirme işlemini başlatın. İndirme tamamlandıktan sonra dosyanın adını “Server.jar” olarak değiştirin ve yeni oluşturulan boş bir dizine atın. Bu klasör, sunucu dizini olarak yer alacak.
EULA’yı Onayla
Sunucuyu başlatmak için sunucu dizinine “Start.bat” isminde bir dosya oluşturun. Sonrasında bu dosyayı Notepad veya Notepad++ gibi herhangi bir dosya düzenleyici ile açın. Ardından ilk satıra “title Server 1.14.4” yazın. İsterseniz bu başlığı farklı yapabilirsiniz. Bu, dekoratif amaçlı eklenebilir ve eklenmesi zorunlu değil.
İkinci satıra geçildiğinde asıl önemli kodu buraya yazmış oluyoruz. Buraya eklenmesi gereken kod “Java -Xmx2G -jar Server.jar” olarak yer alıyor. Buradaki “2G” ibaresi sunucuya ayrılan RAM miktarını gösterir. “Server.jar” ise sunucu yazılımı dosyasının ismidir.
Son satıra geçelim. Bu satırda “pause” kodunu eklemelisiniz. Bu kodun amacı hata olduğu takdirde konsolun kapanmamasını ve hatayı yakalamayı sağlamak. Hata log dosyasına da kayıt olmakta.
Minecraft 1.14 sunucu kurulumu için yapılması gereken bir diğer şey EULA’yı onaylamak. Bunun için oluşturulan “Start.bat” dosyasını kaydedin ve çalıştırın. Ardından EULA hatası verecek. Dizinde oluşan “eula.txt” dosyasını açıp içerisindeki “eula=false” satırını bulun. Bu satırı “eula=true” olarak güncelleyip dosyayı kaydedin ve sunucuyu tekrar başlatın.
Server.Properties Dosyasını Ayarla
Sunucu artık sorunsuz açılacak fakat ek ayar yapmak isterseniz bunun için bazı dosyalar bulunuyor. Öncelikle “stop” komutu ile sunucuyu kapatın. Sonrasında “server.properties” dosyasını açın. Bu dosyayı açtıktan sonra içerisinde pek çok değişken ve değer yer alacak.
Bu değişkenler arasında değiştirilmesi gerekenlerden birisi “allow-nether” olmakta. Eğer daha yüksek performans arıyor iseniz ve diğer dünyalara girişi yasaklamak isterseniz bu ayarı “false” yapabilirsiniz.
Önemsenmesi gereken bir diğer ayar “enable-command-block” olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Eğer komut blokları ile kod yazmak ve bu blokları çalıştırmak isterseniz bu ayarı “true” yapmak gerekiyor. Bu sayede komut blokları sorunsuz bir biçimde çalışacaktır.
Bunun yanı sıra “max-players” ayarı da bizleri karşılıyor. Bu ayarın amacı ise maksimum oyuncu sayısını belirlemek. En yüksek ne kadar oyuncu girmesini istiyor iseniz bu sayıyı ona göre güncellemelisiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey sayının mantıklı bir değer olması. Çünkü oyuncu sayısı arttıkça performans düşüşü yaşanabileceğinden dolayı makine özelliklerine göre karar verilmesi en doğru şey olacaktır.
Minecraft 1.14 sunucu kurulumu yaptıktan sonra bu dosyada güncellenebilecek birçok ayar var. Bir diğer ayar ise “max-world-size” olarak bizleri karşılıyor. Bu ayarın amacı dünyanın en fazla ne kadar chunk ile yükleneceği. Bu boyutu düşürmek dünya boyutunun çok büyümemesine yardımcı olur. 30 milyon, aşırı büyük bir boyut. Eğer haritanın boyutunun çok artması istenmiyor ise 3.000 veya 10.000 gibi daha düşük boyutlar kullanılabilir.
Bir diğer değişken olan “level-name” değişkeni, haritanın adını belirler. Eğer farklı bir harita eklenecek ise buradaki değer harita klasörünün ismine göre güncellenmeli. Harita adındaki sözcükler birleşik veya ayrı olabilir. Sistem ikisini de destekler.
Minecraft 1.14 sunucu kurulumu yapan bir bireyin bilmesi gerektiği daha birçok detay var. Sizlere “view-distance” değişkeni ile ilgili de bilgiler sunmak istiyoruz. Bu değişken, bir oyuncunun haritayı ne kadar uzak mesafeye kadar yükleyeceğini belirtir. Yani oyuncu, bir noktada bulunurken çevre kaç chunk mesafeye kadar yüklenecek bu belirtiliyor. Bu değeri düşürmek özellikle son sürümlerde ciddi performans artışı sağlar. Çünkü daha az yığın yüklenmiş oluyor.
Burada bulunan “online-mode” ise sunucunun premium olup olmayacağını belirtmekte. Eğer premium sunucu olunmak istenmiyor ise “false” değeri yapılmalı. Bu sayede premium olmayan oyuncular da sunucuya girebilir.
Bir diğer değişken olan “motd” ise sunucu listesinde sunucunun açıklamasını gösteren kısım olarak yer alıyor. Buraya sunucu hakkında bir cümle yazılabilir. Eklentilerle daha güzel motd tasarımı yapılabilmekte.
Spigot.yml Dosyasını Ayarla
Minecraft 1.14 sunucu kurulumu için “spigot.yml” dosyası da tanınmalı. Şunu belirtelim ki sunucuyu başlatmadan önce bu ayarlar güncellenmeli ve ardından sunucu açılmalı. Bu sayede ayarlar aktif hale geliyor.
Bu ayar dosyasında önemsenmesi gereken pek çok değişken var. Bunlardan birisi “messages” kısmı. Burada hangi olayda hangi mesajın görüneceği belirtiliyor. Buradaki mesajlar Türkçe yapılabilir ve sunucudaki oyunculara bilgi gidince bu mesajlar görüntülenir. Örnek olarak bu kısımda whitelist mesajı, sunucu yeniden başlatılıyor mesajı veya sunucu dolu mesajı gibi mesajlar bulunmakta.
Oyuncular, Minecraft 1.14 sunucu kurulumu ile birlikte bu dosyayı istediği gibi ayarlamalıdır. Sunucu sahiplerinin bilmesi gerektiği önemli ayarlardan birisi “tick-inactive-villagers” ayarı olmakta. Bu ayar, bir sunucu haritasında köylü yapay zekasının o alanda oyuncu olmasa dahi aktif olarak çalışıp çalışmayacağını belirtir. Bu ayarı kapatmak, özellikle harita üzerindeki köylülerin sayısı fazla ise büyük bir performans artışı sağlar.
Eklentileri ve Dünyayı Kur
Bir sonraki aşamada oyuncuların eklentileri ve dünyayı kurması gerekiyor. Eklentiler için Spigot sitesini öneriyoruz. Bu sitede Spigot sunucusu için birçok eklenti bulunmakta. 1.14.4 sürümüne en uygun eklentiler buradan çekilmelidir çünkü en güvenli platformlardan birisi Spigot olarak kabul ediliyor. Yine de dikkatli olmakta fayda var çünkü eklentiler, geliştiriciler tarafından ekleniyor. Yani bir eklentiyi kurmadan önce eklentinin aldığı değerlendirmeler ve yorumlar incelenmeli.
Seçilen eklentileri “plugins” klasörüne attıktan sonra artık yapılması gereken bir diğer husus dünyayı belirlemek. Eğer sıfırdan bir dünya kullanılacak ise “world” ismindeki dünya yeterli olacaktır fakat farklı bir dünya kullanılmak isteniyor ise bu dünya, sunucu dizinine atılmalı ve sonrasında “server.properties” dosyasında bulunan “level-name” kısmı güncellenmeli.
Sunucuyu Başlat
Gerekli adımlar tamamlandıktan sonra geriye sunucuyu başlatmak kalıyor. Sunucuyu “Start.bat” dosyası ile başlattıktan sonra artık kendinize özgü yapılandırmış olduğunuz bir sunucunuz sizlerle buluşmuş oluyor. Hayırlı olsun!
Bu rehberimizde sizlere elimizden geldiğince detaylı bir şekilde Minecraft 1.14 sunucu kurulumu olayını anlatmış olduk. Umarız sizler için güzel bir içerik olmuştur. Eğer aklınızda halen sorular kaldıysa yapmanız gereken şey bizimle yorumlar kısmından iletişim kurmak. En kısa sürede yoruma cevap vermeye çalışacağız.
Eğer sen de Minecraft sunucusu kuracaksan hemen Minecraft sunucu kirala!